Yavru Köpek Bakımı
Yavru Köpek Bakımı
Yavru köpek bakımı oldukça hassas davranmanız gereken bir noktadır. Yaz aylarında ya da kışın yavru köpek bakımı ile ilgili her şey son derece önemli ve gereklidir. Öncelikle evde yavru köpek bakımı için köpeğiniz bir veteriner tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Veterinerler, yavru köpeğinizin yaşına, cinsine ve habitatına göre uygun aşı programını belirleyecektir. Yavru köpeğinizin aşı takvimi, 45 günlükken başlamalıdır. İlk aşılamadan sonra üç ayda bir iç parazit aşısı yapılmalı, kuduz aşısı, karma aşı ve boğmaca aşısı her yıl tekrarlanmalıdır. Köpek aşılama programı bittikten sonra köpeğiniz düzenli yürüyüşler yapacağı için dış parazitlerle savaşmak da önemlidir. Bunun için düzenli olarak köpekler için kene ve pire damlaları kullanılmalıdır.
Yavru köpeklerin gelişme ve büyüme dönemlerinde ek besin ve kaloriye ihtiyaçları olduğu tespit edilmiştir. Yavru köpek maması, bu dönemde ihtiyacınız olan proteini oluşturan amino asitlerin yanı sıra kalsiyum ve fosfor gibi orta ve dengeli miktarlarda temel besinleri içermelidir. Köpeğinizin yemesi gereken mama, köpeğinizin yaşına, cinsine ve kilosuna bağlıdır. Tüm bunlara ek olarak en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de banyo ve temizliktir. Yavru köpekleriniz için en önemli bakım süreçlerinden biri onları ne zaman, ne sıklıkta ve nasıl yıkayacağınızdır. Doğal ortamlarında çok az temizlik gerektiren veya hiç temizlik gerektirmeyen köpeklerde ter bezleri yoktur ve su ile sürekli temas halinde olmaları durumunda cilt sağlıkları tehlikeye girebilir. Yavru köpeğinizi ne sıklıkta yıkadığınız konusunda önemli olan dostunuzun tüy yapısı ve yaşam tarzıdır. Kısa tüylü köpek yavrunuz varsa yılda yaklaşık 2 kez, uzun tüylü köpek yavrunuz var ise de üç ayda bir yıkayabilirsiniz. Yıkama sırasında köpeğiniz için doğru köpek şampuanı kullanmak çok önemlidir. Standart şampuanlar dostunuzun cildinin pH'ı insanlardan farklı olduğu için ciltlerine zarar verebilir. Yavru köpeğinizi yıkarken, su sıcaklığı ılık olarak ayarlamalısınız. Vücutlarını da kulaklarına ve gözlerine su kaçmayacak şekilde nemlendirmeli ve kullanım talimatlarına göre köpek şampuanı kullanmalısınız. Şampuanlama sırasında ona ekstra özen ve ilgili göstererek köpeğinizin banyo alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Şampuanlama işlemini tamamlandıktan sonra köpeğinizin şampuandan tamamen arınmış olduğundan emin olmalısınız. Banyodan sonra köpeğinizi bir havluyla alıp ılık ve rüzgarsız bir yerde kurumasına yardımcı olmalısınız. Kurutma işlemi sırasında kurutma makinesi kullanmanın hiçbir zararı yoktur ve köpek yavrusu bakım yelpazesinde düzenli temizlik gerektiren tek kritik bakım adımı bu değildir. Köpeğinizin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi, hareket kabiliyetini artırmak ve oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek için önemlidir. Tırnak bakımının yanı sıra kulak temizliği de yavru köpekler için önemlidir.
İhtiyacınız Olan Yavru Köpek Eşyaları Nelerdir?
Yavru köpeğinizin büyüme ve gelişme döneminde bakım, beslenme gibi noktaların yanı sıra ihtiyaç duyabileceği eşyalar da vardır. Yavru köpek bakım ürünlerinden ilk ihtiyacınız olan köpek eşyası mama ve su kaplarıdır. Bu ürünler temizlemesi kolay ve devrilmeyecek kadar ağır olmalıdır. Büyük köpekler için yerden daha yükseğe yerleştirilebilecek bir mama kabı seçilmelidir. Mama kaplarının yanı sıra banyo için tarama araçları, köpek tarağı gibi ihtiyaçlar da köpeğinizin yavruyken banyo yapma sürecine alışması için son derece önemlidir. Köpekler yılda iki kez tüy döker. Bakım ve fırçalama, köpeğinizin cilt ve tüy sağlığı için çok önemlidir. Uzun tüylü köpekler için tel fırça, kısa tüylü köpekler için eldiven fırçası faydalı olabilir. Diğer ihtiyacınız olan en önemli yavru köpek eşyalarından bir diğeri ise köpek tasması ve modelleridir. Yavru köpeğinizin ilk aşılama programı bittikten sonra düzenli egzersiz ve yürüyüşlere ihtiyacınız olacak. Köpek tasması seçimi, köpeğinizin boyutuna ve ağırlığına göre yapılmalıdır. Yavru köpek malzemelerinden önemli bir diğeri de köpek oyuncaklarıdır. Yavru köpeklerin günlük egzersize ve düzenli oyuna ihtiyacı vardır. Oyun oynamak, siz ve yavru köpeğiniz arasında önemli bir etkileşimdir. Yakalama, kovalama, saklambaç ve kovalama gibi oyunlar yavru köpeğiniz için eğlencelidir. Aynı zamanda yavru köpeklerin diş kaşınma dönemleri geçireceğini unutmamalısınız, diş kaşıma köpek oyuncakları çeşitlerinden satın almak köpeğinizi rahatlatmak için faydalı olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Köpek kıyafetleri