Dogo Argentino Özellikleri

12-05-2020 15:19
Dogo Argentino Özellikleri

Dogo Argentino

 

 Dogo Argentino, Arjantin Mastiff’i ya da Arjantin Dogo olarak da bilinen, kısaca Dogo olarak da adlandırılan bu büyük köpek ırkı ilk olarak 1920 yılında üretilmiştir. Kaslı ve büyük bir görünüme sahip bu köpekler görünümü itibariyle hemen hemen herkesin dikkatini üzerine kolayca çekebilirler.

 Ortalama ömürleri 10 ile 15 yıl arasında değişen dogoların kiloları erişkinliklerinde 40 ile 45 kilo arasında değişmekte, boyutları ise 60 – 68 cm boyutlarına ulaşmaktadır. Bu ırkın geliştirilmesi için toplamda yedi adet köpek ırkına ihtiyaç duyulmuştur ( Great Dane, Bulldog, Pointer, Boxer, Mastiff, Bull Terrier ve Irish Wolfhound ). Dogolar, başarılı bir avcı köpeği elde etmek için geliştirilmiş olsalar da doğru eğitim ile birlikte çok başarılı bir asker-polis köpeği hatta terapi köpeği olabiliyorlar.

 Dogo Argentinoköpeklerin tüyleri kısa ve beyazdır, alınları dışa doğru çıkık, burunları siyah, çeneleri uzun ve güçlü, kulakları uzun ve kıvrıktır. Kulaklarının uzun olması bazı hayvanseverleri(!) estetik açıdan rahatsız etmekte ve bu yüzden bu güzel hayvanların kulakları kestirilmektedir. Köpeklerin kulaklarını kesmek ya da herhangi bir hayvanın bir uzvunu kesmek onu sakatlamak demektir. Bu davranış biçimi vicdanen kabul edilebilir olmadığı gibi ülkemizde estetik amaçlarla hayvanların kulak ve kuyruklarını kestirmek kanunen yasaklanmıştır.

 

Dogo Argentino Karakter Özellikleri

 

 Dogo Argentino köpek ırkı dış görünüşü nedeniyle saldırgan olarak anılsa da aslında son derece sevgi doludurlar, çok güçlü kişiliğe sahip dogolar hem sert hem kibar kişiliğe sahiptir ve ailelerini her zaman koruyan karaktere sahiptirler. Yabancılara karşı her zaman şüpheyle yaklaşır, aile üyelerine yakın olmayı çok severler, bu köpekler için kendisi ailesine adayan canlılar diyebiliriz.

 Çok fazla havlama eğilimleri olmayan dogoların çocuklarla iletişimi orta seviyededir. Dogo Argentino köpekler diğer köpeklerle sorun yaşama potansiyeline sahiptir ve kedilerle de genelde anlaşamazlar. Genel olarak yazdığımız karakter özellikleri her köpekte değişiklik göstermektedir, unutulmamalıdır ki köpekler de aynı insanlarda olduğu gibi aldıkları eğitime, yaşam koşullarına, ailelerinin özelliklerine bağlı olarak bir karaktere sahip olurlar ve kendine has kişilik özellikleri barındırırlar.

 

Dogo Argentino Bakımı

 

 Dogo Argentino köpek ırkı apartman yaşamına genellikle uyum sağlamakta sorun yaşar. Tüm büyük ırk köpeklerde olduğu gibi geniş alanlarda yaşamak onu mutlu edecektir. Eğitilmeye çok hevesli oldukları söylenemez, bu nedenle ilk kez köpek sahiplenecek kişilerin tercih etmesi önerilmemektedir. Bir dogo sahiplendiyseniz mutlaka köpek tasması kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.

 Tüm evcil hayvanlar gibi dogoların da düzenli veteriner hekim kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Özellikle düzenli olarak kulak temizliği bu ırk için önemlidir. Tüylerinin kısa olması tüy bakımı konusunda bu ırk için avantaj sağlamaktadır ve çok fazla tüy dökmezler. Ancak dogoları yavruyken tüylerinin taranmasına alıştırmalısınız, aksi taktirde büyüdüklerinde tüylerini taramakta zorluk yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda dostunuzun rahatça dinlenebilmesi ve uyuyabilmesi için xl köpek yatağı modelleri tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.

 Dogo Argentino ırkı bir köpeğe sahipseniz beslenmesine çok dikkat etmelisiniz. Bu köpek ırkının tavuğa alerjisi olduğunu bilen insan sayısı çok azdır. Ayrıca dogolara yemek artığı vermek onların sindirim sistemlerini bozabilir. Bunların dışında köpeğinizin sağlığı için pişmiş kemik ve yağlı gıdalar vermekten de kaçınmalısınız. Dogo Argentino köpekler için en doğru seçim zengin içerikli, yetişkin köpekler için kuru köpek maması olacaktır.

 

 

İlginizi Çekebilir: Yetişkin Köpek Mamaları

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.