Sibirya Kurdu Özellikleri

11-09-2020 19:33
Sibirya Kurdu Özellikleri

Sibirya Kurdu

 Sibirya kurdu olarak bilinen gerçek ırk ismi Husky olan köpek ırkı benzersiz göz rengiyle ünlenmiş, ülkemizde ve dünyada oldukça popüler köpek ırkıdır. Az bilinse de sibirya kurdu köpeklerin göz renkleri farklı renklerde de olabilmektedir. Ortalama ömürleri 12 ile 15 yıl arasında değişiklik gösteren sibirya kurdu köpeklerin yetişkinliklerinde erkeklerin ortalama ağırlıkları 20 ile 27 kilogram arasında, boyutları ise 54 – 60 santimetre arasında değişebilmektedir. Dişilerde ise ortalama ağırlık 16 ile 23 kilogram arasında değişirken, yetişkinlik dönemlerinde 50 ile 56 santimetre arasında büyümektedirler. Görünümü ve karakteriyle tüm dünyanın ilgisini çeken sibirya kurdu köpeklerin diğer özelliklerine birlikte bakalım.

 

Sibirya Kurdu Kökeni

 Sibirya köpek ırkının kökeni asıl olarak Rusya’nın kutuplara yakın bölgelerine dayanır. Yıllar içerisinde Alaska’da üremeleri hızlandırılmış ve bu bölgede ren geyiklerinin güdülmesinde, kızakların çekilmesinde kullanılmışlardır. Dayanıklılığı oldukça yüksek olan sibirya kurdu köpekler günümüzde evcil hayvan olarak bakılsa da geçmişte kızak çekmek gibi oldukça ağır ve zor görevlerde kullanılmışlardır.


 

Sibirya Kurdu Fiziksel Özellikleri

 Sibirya kurdu köpeklerin fiziksel özellikleri arasında ilk dikkati çeken cam mavisi gözleridir. Sibirya kurdu köpek ırkının etkileyici görünümünü destekleyen iki katmanlı tüy yapısı da oldukça dikkat çekicidir ve sibirya kurtları tüy yapısı sayesinde -60 dereceye varan soğuk havalara bile dayanabilirler. Tüyleri orta uzunluktadır ve renkleri siyahtan beyaza her renkte olabilmektedir. Asil görünüşüyle dikkat çeken sibirya kurdu köpeklerin gözleri badem biçimlidir, göz rengi mavi dışında açık renkli de olabilmektedir. Sibirya kurtlarının kafa yapılar alman kurdu köpeklerin kafa yapılarıyla oldukça birbirine benzemektedir. Kafa büyüklüğü orta büyüklükte olan sibirya kurdu köpeklerin burunları orta uzunluktadır. Kulakları kalın olan sibirya kurdu köpeklerin kuyrukları ise tilki kuyruğuna benzemektedir.

 

Sibirya Kurdu Karakteri

 Sibirya kurdu ya da bilinen ırk ismiyle Husky cinsi köpekler oyun oynamaya bayılan köpeklerdir. Oldukça nazik davranışlar sergileyen bu sevimli canlıların zaman zaman inatçı davranışları da gözlemlenmektedir. Çocuklara karşı yaklaşımları pozitif olan sibirya kurdu köpeklerin havlama huyları düşük seviyededir. Ancak dönemsel uluma alışkanlıkları vardır. Yabancılara karşı sevecen davrandıklarından iyi bir bekçi köpeği görevi yerine getiremezler. Zeki bir köpek ırkı olan sibirya kurdu köpekleri kolaylıkla eğitebilmeniz mümkündür ancak zaman zaman inatçılık huyları tuttuğunda verilen komutları yerine getirmeyebilirler. İnsanlarla birlikte olmaktan çok hoşlanan Husky köpek ırkı uzun süre yalnız kalmaktan nefret eder ve uzun süre yalnız kaldıklarında depresyona girebilirler. Diğer evcil hayvanlarla da arası iyi olan sibirya kurdu köpeklerin en yakın arkadaşları ise kendi ırkıdır. Zaman zaman başına buyruk tek başına dolaşma eğilimleri mevcuttur. Bu nedenle kaybolmamaları için özellikle yavruluk dönemlerinde tasma kullanımı sibirya köpeklerinde hayati öneme sahiptir.

 

Sibirya Kurdu Bakımı

 Sibirya kurdu bakımı bazı özel konular içermektedir. Bu sevimli köpeklerde tüylerini yapısı gereği tüy dökme problemi fazladır. Yıl boyunca ve özellikle yılda iki kez ciddi oranda tüy dökerler. Bu nedenle sibirya kurdu köpek ırkı bakımında en önemli konu tüy bakımıdır. Sibirya kurdu köpeklerin haftada en az iki kez tüylerini taramalı ve köpeğinizi ölü tüylerinden arındırarak ona yardımcı olmanız önerilmektedir. Günlük egzersiz ihtiyacı da sibirya kurdu köpekler için önemlidir, günde iki kez yürüyüşe çıkmalı ve toplamda en az 30 dk egzersiz yapmalıdırlar. Sıcak havalarda uzun süre bulunmaları tavsiye edilmemektedir.

Sibirya kurdu köpeklerde tasma kullanımı oldukça önemlidir. Bu köpekler iç güdüleri gereği başıboş gezmekten hoşlanmaktadır. Ancak özellikle yavruluk dönemlerinde tasmasız gezdirilen birçok sibirya kurdu kolaylıkla sahibinden uzaklaşıp kaybolabilmektedir. Bu nedenle tasma eğitimi ve köpek tasması kullanımı sibirya kurdu köpekler için olmazsa olmazdır. Husky köpekler yüksek enerjiye ihtiyaç duyan köpeklerdir ve beslenmelerinde yüksek proteinli köpek maması çeşitleri kullanılması veteriner hekimlerce tavsiye edilmektedir. İhtiyacınız olan köpek maması, köpek tasması ve tüm diğer köpek eşyaları çeşitlerini online petshop mağazamızdan orijinal ürün garantisi, hızlı kargo gönderimi, uygun fiyat avantajıyla satın alabilirsiniz. Son olarak tüm hayvanların ihtiyacı olan rutin aşıları ve köpeğinizin sağlıklı bir ömür geçirmesi için gerekli veteriner hekim kontrollerini yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

 


 

 

İlginizi Çekebilir :  Çin Aslanı Köpek Özellikleri ve Bakımı

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.