Köpeklerin Hamilelik Süresi

28-11-2020 17:50
Köpeklerin Hamilelik Süresi

Köpeklerin Hamilelik Süresi

Köpekler de aynı insanlar gibi hamilelik dönemlerini stresli geçirirler. Köpeklerin hamilelik süresi boyunca ekstra özen gösterilerek bakılması bu dönemi daha rahat geçirmeleri için oldukça önemlidir. Köpeğinizin hamilelik döneminde beslenmesine, sağlığına, kısacası köpeğinizin bakımına daha fazla önem vermelisiniz. Özellikle köpeğiniz hamileyken veteriner hekim kontrollerini aksatmamalı ve veteriner hekiminizin tavsiyelerini dikkate alarak süreci yönetmenizde fayda var.

Köpeklerin hamilelik süresi ortalama 56 ile 70 gün arasında sürmektedir. Bu süre köpeğinizin ırkı, yaşı ve boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Köpeğinizin kaç adet yavrusu olacağını öğrenmek ve hamileliği boyunca dikkat etmeniz gereken önemli noktaları öğrenmek için mutlaka veteriner hekim kontrolüne ihtiyacınız vardır.

 

 


Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

Köpekler de tıpkı insanlar gibi hamile olduklarında bazı belirtilerle bu durumu belli ederler. Birçok köpek sahibi köpeğinin çiftleşmesinden haberdar olsa da zaman zaman siz farkında olmadan da köpeğiniz hamile kalabilir. Köpeğinizin hamile olup olmadığını öncelikle fiziksel değişiminden fark etmeniz mümkündür. Örneğin köpeğinizin karnı hamile kaldıktan 4-5 hafta sonra şişmeye başlarken, meme uçlarının pembeleşmesi hamileliğin 2. Ya da 3. Haftasında ortaya çıkmaktadır.

Köpekler hamile kaldıklarında çok büyük davranışsal değişiklikler sergilemezler. Ancak içgüdüsel olarak yuva hazırlamaya çalıştıklarını gözlemleyebilirsiniz. Hamile köpekler sanılanın aksine hamile kaldıkları andan itibaren çok fazla yeme eğilimi göstermez, hamileliğin yalnızca son 3 haftasında fazladan yemeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle köpeğiniz hamile kaldığında hemen köpek mamasını arttırma yoluna gitmeyin, çünkü bu durum köpeğinizin fazladan kilo alarak hamileliğinin daha zor geçmesine neden olabilir. Hamileliğin son 3 haftasında ise mama artırımını tek porsiyonlarda arttırmak yerine öğünleri sıklaştırarak köpeğinizi besleme yoluna gitmelisiniz.

Köpeğiniz hamileliğin son haftalarında çok fazla uyuma eğiliminde olacaktır. Böyle bir durumda bir şeylerin ters gittiğini düşünmek yerine ona yardımcı olun ve yaşadığı ortamdaki konforu arttırmaya çalışın. Köpeğinizin dünyaya getireceği yavru sayısını veteriner hekim kontrolünde öğrendikten sonra yavruların ihtiyaçlarına yönelik alışverişinizi önceden yapmalı, hazır olmalısınız. Köpeklerin hamilelik süresi sonrasında yavrularıyla sığabileceği bir köpek yatağı edinmeli, böylece yavruların anneleriyle bir arada güvenle emzirme işlemini yerine getirecek ortamı sağlamalısınız. Dünyaya gelen yavruları mutlaka veteriner hekim kontrolüne götürmeli, yavruların ve annenin üzerinde uyuduğu ya da vakit geçirdiği yatak, havlu gibi eşyaları sık sık yıkamalısınız. Doğum yapan köpeğinizin vücudunun hızlıca toparlaması ve sağlıklı kalması adına doğumdan sonra köpeğinizi kısa da olsa yürümeye teşvik etmeli hareket etmesini sağlamalısınız. Köpeğinize doğum sonrası vereceğiniz köpek vitaminleri gibi ekstra gıdaları veteriner hekime danışarak satın almanızda da fayda var. Köpeğiniz ve yavrularınız için ihtiyacınız olan köpek maması, yavru köpek maması, köpek kıyafetleri, köpek yatağı, köpek vitaminleri gibi ihtiyacınız olan tüm köpek eşyalarına online petshop mağazamız Petza.com.tr’den ulaşabilir, hızlı kargo gönderimi, orijinal ürün garantisiyle, güvenle satın alabilirsiniz.

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir : Köpekler İçin Zararlı Yiyecekler Nelerdir?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.