Köpekler Depremi Hisseder Mi?

28-12-2020 16:09
Köpekler Depremi Hisseder Mi?

Köpekler Depremi Hisseder Mi?

Köpekler depremi hisseder mi? Sorusu çoğu insan tarafından merak edilmekle birlikte, günümüzde yapılan araştırmalarda köpeklerin gelişmiş duyuları sayesinde depremi önceden hissedebilecekleri ortaya konulmuştur. Evet, köpekler depremi hissedebilirler. Köpekler hassas işitme ve koku duyularına sahiptir, bu duyuları kullanarak depremi fark edebilirler. Ayrıca, depremin sarsıntısının bedenlerinde hissetmeleri de mümkündür. Bazı köpekler, deprem sırasında kaygı veya rahatsız hissedebilir ve bu durumda rahatsız edici bir davranış sergileyebilirler. Ancak, bazı köpekler de normal bir şekilde davranabilirler. Ancak bu durum tüm köpekler için geçerli olmamakla birlikte tüm depremler içinde geçerli değildir. Yapılan araştırmalarda aynı köpeğin 10 depremden 7 sine tepki verdiğine geriye kalan 3 depreme hiç tepki vermediği gözlemlenmiştir. Köpekler dışında birçok hayvanın da depremi önceden hissedebildiği gözlemlenmiştir. Örneğin fareler de depremi önceden hisseder ve yuvalarını terk ederken ördekler sudan çıkmaktadırlar.



Köpekler Depremi Nasıl Hissediyor?

Köpekler 20.000 ile 80.000 titreşim/saniye arasındaki sesleri rahatlıkla duyabilen canlılardır. Bu durum deprem gerçekleşmeye başladığında bizden çok daha önce köpeklerin depremi fark etmelerine de olanak sağlamaktadır. Esas sarsıcı deprem dalgaları henüz başlamadan önce çıkan öncü enerjisi düşük dalgaları köpeklerin bizlerden önce fark etmesi ise oldukça normaldir. Köpeklerin geçmişte doğayla olan mükemmel uyumlarından kalan genlerin de köpeklerin hislerine etkisi olduğu ve depremi önceden hissetmelerine yardım ettiği düşünülmektedir. Köpeklerin davranışlarında sürekli olarak saklanma eğilimi, endişeli olma, uzun süren havlama ve uluma, yeri kazma, havayı koklama gibi davranışlar da depremi hissettikleri yönünde yorumlanmaktadır. Genel olarak eğitimlerde olduğu üzere özel köpeğinizi eğitirken köpek maması ve köpek ödül maması ile ödüllendirmeniz eğitime katkı sunacaktır.

 

Hangi Köpek Irkları Depremi Hisseder?

Tüm köpek ırkları depremi hissedebilir, ancak bazı ırklar daha hassas duyulara sahip olduğu için daha iyi depremi hissedebilirler. Örneğin, Akita Inu (Japon Akita), Alabay ırkı köpekler (Doğu Türkmen Köpeği), Shiba Inu gibi köpek ırkları, depremin sarsıntısını veya diğer seslerini duyabildiğinden, depremi daha iyi hissedebilirler. Bununla birlikte, her köpek için durum farklıdır ve bir köpeğin depremi hissetme becerisi, köpeğin yaşamış olduğu ortama, sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlıdır. 


Köpekler depremi önceden hissetmenin dışında insanlara da depremden sonra arama kurtarma çalışmalarında yardımcı olan canlılardır. Arama kurtarma köpekleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok depremde onlarca can kurtarmışlardır. Dostlarımız depremi önceden hissetsin ya da hissetmesin iyi ki varlar.


 
 
İlginizi Çekebilir: En Güzel Köpek İsimleri
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.