Kedi Aşıları

23-12-2020 14:12
Kedi Aşıları

Kedi Aşıları

Kediler bakımı kolay evcil hayvanlardır ancak kedilerin bakımında bazı sorumluluklarımız da elbette ki vardır. Kedinizin bakımındaki en önemli konu kedi aşılarıdır. Kediler oldukça sağlıklı canlılar olarak bilinseler de bazı bakteri ve virüslerden çok ciddi anlamda etkilenebilir hasta olabilirler. Dostlarımızın hasta olmasını engellemek, kedinizin sağlığına önem vermek istiyorsanız kedi aşılarını mutlaka eksiksiz ve düzenli olarak yaptırmalısınız.

Kedinizin olması gereken aşılardan bahsetmeden önce kedinizi aşıya götürmeden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmekte fayda var. Kedinizi aşıya götürmeden önce;

·Kedinizin hamile olmadığından emin olmalısınız,

·Kediniz kesinlikle hasta olmamalıdır. Kedinizde üşütme belirtileri, ishal, kusma gibi rahatsızlıklar varsa kedinizi aşı yaptırmaya götürmemelisiniz,

·Kedinizin süt emen yavruları varsa, yavrular sütten kesilmeden kedinizi aşıya götürmemelisiniz. Ayrıca kedinizin çiftleşmeden önce leukemia aşısının yapılmış olması gerekmektedir.


 

Kedim Hangi Aşıları Olmalı?

Tüm kedilere aynı aşı uygulamaları yapılmamaktadır. Bu nedenle kedinizi korumak için tüm aşıları yaptırmalıyım gibi bir düşünceye sahip olmayın. Kedinizin olması gereken kedi aşıları veteriner hekimin karar vermesi en doğrusu olacaktır. Yine de kediler olduğu en genel aşılardan bahsetmek gerekirse, kediniz 6-8 haftayı doldurdukları zaman iç parazit, dış parazit, karma, kuduz, gençlik hastalığı, viral solunum yolu enfeksiyonu, herpes virüsü yavru kedilere uygulanan en yaygın aşılardır ve bu aşılar kediler bir yaşına geldiğinde tekrarlanmaktadır.

 


 

Aşı Yaptırdıktan Son Kedinizi Gözlemleyin

Kedinize aşı yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz ve kedinizi gözlemlemeniz gerekmektedir. Özellikle evden dışarı çıkmayan kediler veterinere gittiklerinde dışarıdaki ortamın gürültüsünden korkarlar ve strese girerler. Bu nedenle kedinizle eve döndüğünüzde onu rahat bırakmalı daha fazla strese girmesine izin vermemelisiniz. Kediniz muhtemeldir ki aşı olduğu gün halsiz kalacak, iştahı azalacak ve hafif ateşi yükselecektir. Bu etkiler normaldir ancak kedinizi en az iki gün yakından gözlemlemeniz ve anormal bir durum fark etmeniz durumunda veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Aşının yapıldığı noktayı da zaman zaman kontrol etmeli aşırı şişme durumunda yine veteriner hekime götürmenizde fayda olacaktır. Kedinizin aşı dönemindeki iştahsızlığını gidermek adına kedi maması yerine yaş kedi maması ile yemek yemesini sağlayabilirsiniz.

 

 

 
 
İlginizi Çekebilir: Kediler Kaç Yıl Yaşar?
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.