Doberman Köpek

17-08-2020 20:12
Doberman Köpek

Doberman Köpek Özellikleri

 Doberman köpek ırkı dünyada ve ülkemizde en çok bilinen köpek ırklarının başında gelmektedir. Tam ismi "Doberman Pinscher" olan bu köpek cinsi kaslı, güçlü ve hızlı olmasıyla ünlenmiştir. Genellikle doberman köpeklerin agresif ya da saldırgan olduğu düşünülse de bu algı yanlıştır. Doberman köpekler ailesine karşı sonsuz sevgi dolu ve hayatı boyunca sahiplerine sadık hayvanlardır.

 Doberman köpek cinsi, orta büyüklükte köpek ırkları arasında bulunur ve ortalama yaşam süreleri 10 ile 13 yıl arasında değişmektedir. Erkek doberman köpeklerin ağırlıkları yetişkinliklerinde 40 ile 45 kg arasında, dişi dobermanların ise ortalama ağırlıkları yetişkinliklerinde 32 ile 35 kg arasında değişiklik göstermektedir. Erkek doberman köpeklerin boyu yetişkinliklerinde 66 ile 72 cm arasında büyümekte, dişi dobermanların ise yetişkinliklerinde boyu 61 ile 68 cm arasında büyümektedir.

 

 

Doberman Fiziksel Özellikleri

 Doberman köpek ırkı yukarıda da bahsettiğimiz gibi orta büyüklükte köpeklerdendir. Doberman köpeklerin tüyleri kısa ve sert, kürkü tek katmanlıdır. Kürkünün tek katmanlı olması soğuk havalarda kolayca üşümesine neden olabilir. Bir doberman köpek sahibiyseniz köpeğinizi soğuk havalarda bırakmamaya özen göstermelisiniz. Uzun ve derin bir göğüs yapısı bulunan doberman köpekler kaslı ve zarif bir görünüme sahiptir.

 Doberman köpek ırkı hakkında bilinen en büyük yanılgılardan biri de vücudu siyah, burnun arkasından boyuna doğru, kaşları ve patileri kahverengi lekeli bir görünümü olduğu düşünülmesidir. Doberman köpekler sadece bu renklerde olmayabilirler. Doberman köpeklerin tüyleri mavi, kızıl-kahverengi ve açık kahverengi olabilmektedir.


 


Doberman Köpek Irkı Karakter Özellikleri

 Doberman köpek cinsi insanlarla her zaman yakın ilişkiler kurmaktan hoşlanır. Yavruluk dönemlerinde yeteri kadar sevgi gösterildiğinde yaşamı boyunca insanlara karşı sevgi dolu ve ailesine sadık köpekler olacaklardır. Ancak her köpek gibi doberman ırkı bir köpeği arka bahçedeki kulübeye yapayalnız bağlarsanız sevecen ve mutlu bir köpek olmayacaktır. İnsanlarla her zaman yan yana olmaktan hoşlanan doberman köpekler apartman dairelerinde de yaşayabilirler. Havlama alışkanlıkları oldukça düşüktür. Çocuklarla ilişkileri orta düzeyde olan doberman köpekler, yavruluk dönemini beraber geçirmediği yabancı köpeklerle de pek anlaşamazlar. Doberman köpeklerin zekası oldukça gelişmiştir. Eğitilmeleri oldukça kolay olan doberman köpek ırkı, polis köpeği, asker köpeği, itfaiye köpeği, arama köpeği gibi görev köpeği rollerini rahatlıkla üstlenebilirler.

 


Doberman Bakımı

 Doberman köpek bakımında en önemli konulardan ilki yeterli düzeyde egzersiz ihtiyacıdır. Doberman ırkı bir köpeğiniz varsa ve köpeğinizin yaşayacağı geniş bir alan yok ise günde iki kez yürüyüşe çıkarmanız son derece önemli. Köpeğinizle çıkacağınız yürüyüşlerde köpeğinizi rahatça kontrol etmek ve güvenliğini sağlamak için doberman ırkı köpeklerde köpek tasması kullanmanız gerekmekte.

 Doberman ırkı bir köpeğinizin varsa, bu köpeklerin tüy bakımının oldukça kolay olduğunu söylemek yanlış olmaz. Fazla dökülmeyen kısa tüylerini haftada 1 kez taramanız doberman köpeklerin tüy bakımı için yeterlidir. Petshop mağazalarında rahatlıkla bulabileceğiniz köpek tarağı gibi köpek malzemeleri ile tüy bakımını rahatlıkla yapabilirsiniz.

 Doberman ırkı köpeğinizle yağmurlu havalarda yürüyüş yaparken mutlaka bir köpek kıyafeti ile çıkmanızı tavsiye ederiz. Köpek kıyafetleri dostunuzu ıslanmaktan korurken aynı zamanda kötü kokular oluşmasının da önüne geçer. Doberman ırkı için büyük köpek yağmurluk modellerine göz atmanızı tavsiye ederiz.
 
 Son olarak doberman köpeklere yapılan en büyük kötülükten bahsederek yazımızı tamamlayabiliriz. Ne yazık ki sokaklarda gördüğümüz doberman köpeklerin birçoğunun kulakları ve kuyrukları sahibi tarafından kestirilmiş şekilde. Bu asil köpeklerin ilk ortaya çıktıkları dönemde yırtıcı hayvanlarla girebileceği kavgalar düşünülerek kulakları kesilmiştir. Ancak günümüzde ne yazık ki bu uygulamalar estetik kaygılarla yapılmakta. Doberman ırkı köpeklerin ya da diğer tüm canlıların herhangi bir uzvunun kesilmesi onları sakat bırakmak demektir. Tıbbı zorunluluk dışında bu işlemlerin yapılması tüm dünyada ve ülkemizde yasaktır.

 


 

İlginizi Çekebilir : Dalmaçyalı Köpek Özellikleri

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.