Akbaş Köpek Özellikleri

25-08-2020 16:54
Akbaş Köpek Özellikleri

Akbaş Köpek

 Akbaş köpek ırkı, çoban köpeği olarak kullanılan bir ırk olsa da günümüzde ev köpeği olarak da beslenmektedir. Akbaş, akbaş çoban köpeği ya da çoban köpeği olarak isimlendirilebilen bu köpeklerin kökeni Türkiye’dir. Nadir bir ırk olan akbaş köpeklerin görünümü dışında en belirgin özellikleri sadık, farkındalığı yüksek ve zeki köpekler olmalarıdır. Akbaş köpekler genellikle kangal köpek ırkı ile karıştırılıyor, ancak bu iki ırkın farklı özellikleri mevcut. Akbaş köpeklerin ilk kullanım amacı sürü koruma olsa da yumuşak mizacı ve zeki oluşu günümüzde sadece ülkemizde değil tüm dünyada ilgi gören, yetiştirilen bir köpek olmasını sağlamıştır.

 Akbaş köpek ırkının ortalama yaşam süreleri 10 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Akbaş köpeklerin ortalama ağırlıkları 40 ile 64 kilogram arasında değişiklik gösterebilir. Yetişkinliklerinde akbaş köpeklerin boyutları 71 ile 86 santimetre arasında büyümektedir.

 


 

Akbaş Köpek Irkı Kökeni

 Akbaş köpeklerin kökeninin 3000 yıl önceye kadar eskiye dayanmakta olduğu düşünülmektedir. Bu iri cüsseli köpeklerin Türkiye’ye Orta Asya’dan getirildiği düşünülmektedir. Esas olarak Eskişehir’e özgü bir ırk olan akbaş köpekler Emirdağ, Sivrihisar ve bazen de Polatlı-Haymana bölgesinde görülürler. Orta Asya’da hayvancılık yapan yarı göçebe topluluklarla beraber göçebe yaşam süren ve hayvan sürülerini koruma görevi olan akbaş köpekler, daha sonra bu toplulukların yerleşik hayata geçmesiyle birlikte çoban köpeği rolünü tekrar üstlenmiştir.

 


 

Akbaş Çoban Köpeği Karakter Özellikleri

 Akbaş köpeklerin büyük cüssesi birçok insan tarafından saldırgan köpekler olduğu konusunda ön yargıya sebep olur. Ancak bu kanı yanlıştır, akbaş köpek ırkı sadece tehlikeli durumlarda saldırganlaşan köpeklerdir ve normal yaşamında saldırganlık eğilimi yoktur. Çok sosyal bir ırk olmayan akbaş köpekler ne utangaç ne de agresif değillerdir, dengeli bir mizaca sahiptirler.

·Havlama eğilimleri orta düzeydedir,

·Köpeklere nazaran kedilerle daha iyi anlaşırlar,

·Çocuklarla ilişkisi orta düzeydedir,

·Yabancılara karşı şüpheyle yaklaşırlar ancak saldırganlık sergilemezler,

·Tehlikeli durumları önceden sezinleme kabiliyetine sahiptirler,

·Kendi başına düşünerek hareket etmeleri kimi zaman avantaj kimi zaman da dezavantaja dönüşebilir,

·Uyum sağlama konusunda başarılıdırlar ve apartman dairelerinde bile yaşayabilirler,

·Zeki köpekler olsalar da başlarına buyruk, özgür ruhlu olmaları eğitimlerini zorlaştırabilir.

 


 

Akbaş Çoban Köpeği Bakımı

 Akbaş köpek ırkı bakımı özel bir gayret gerektirmez ancak köpek tasması kullanımı köpeğiniz ve çevresindeki insanlar için oldukça önemlidir. Diğer tüm köpek ırklarında olduğu üzere öncelikle düzenli veteriner kontrollerini gerçekleştirmeli ve aşılarını düzenli olarak yaptırmalısınız. Akbaş köpekler yaz aylarında oldukça yoğun tüy döken köpeklerdir. Yılın diğer aylarında ise tüy dökümü azdır. Bu nedenle yaz aylarında köpek tarağı ya da tüy toplama eldiveniyle tüylerinin sık sık taranarak köpeğinizin ölü tüylerinden kurtulmasına yardımcı olmanız oldukça önemlidir. Akbaş ırkı köpeklerin beslenmesinde büyük ırk köpek maması çeşitlerinin tercih edilmesi köpeğinizin ihtiyacı olan protein, enerji, vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için önemlidir. Online petshop mağazamız içerisinde köpek eşyaları kategorimizde bulunan on binlerce üründen ihtiyacınız olan ürünleri %100 orijinal ürün güvencesiyle satın alabilirsiniz.


 


 

İlginizi Çekebilir : Rottweiler Köpek Özellikleri

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.