Süs Köpekleri

20-10-2020 16:06
Süs Köpekleri

Süs Köpeği

 

 Süs köpeği olarak adlandırılan birbirinden sevimli canlılar, insanlarla yakın ilişkiler kuran ve görünümüyle adeta birer ponçik olan sevimli köpeklerdir. Süs köpekleri genellikle insanlarla dostluk kurma amaçlı sahiplenilir ve diğer köpeklerin üstlendiği bekçilik, koruma, avcılık gibi konularda yetenekli değillerdir. Özellikle apartman dairelerinde bakımı rahat olduğu için oldukça sık tercih edilen süs köpekleri dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça popüler. Bu yazımızda Petza ailesi olarak sizler için birbirinden tatlı 7 farklı süs köpeği ırkının özelliklerini sizler için bir araya getirdik.

 

 

 

1-) Pomeranian Köpek


 

 Pomeranian köpek ırkı küçüklüğü ve sevimliliği ile ün yapmış, en çok tercih edilen köpek cinsleri arasındadır. Bu sevimli canlılar en küçük köpek cinsleri arasında bulunmaktadır. Pomeranian köpekler Pom olarak da anılmaktadır. Pomeranian köpekler isimlerini Pomeranya’dan (Polonya ve Almanya) almışlardır. Pomeranian köpek ırkının ortalama yaşam süresi 12 ile 16 yıl arasında değişiklik göstermekte, yetişkinlik dönemlerinde ise ortalama 20 santimetre büyümektedirler. Yetişkinlik döneminde pomeranian köpeklerin ortalama ağırlıkları 1,9 ile 3,5 kilogram arasında değişiklik gösterir.

 

 

 

2-) Papillon Köpek

 

 

 Papillon köpek ırkı bilinen en eski oyuncak boy köpekler arasında bulunur. İsmini keleği andıran kulaklarından alan bu sevimli Papillon ırkı köpekler günümüzde tüm dünyada ve ülkemizde oldukça bilinen popüler bir köpek ırkıdır. Papillon köpek ırkının ortalama yaşam süresi 13 ile 15 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir. Yetişkin papillon köpeklerde erkeklerin boyu 20 ile 28 santimetre arasında uzarken, dişi papillon köpeklerin boyu yetişkinliklerinde 18 ile 26 santimetre arasında uzamaktadır. Ortalama ağırlıkları erkeklerde 3,6 ile 4,5 kilogram arasında değişirken, dişilerde 3,2 ile 4,1 kilogram arasındadır.

 

 Papillon köpek cinsinin renkleri beyaz, kahverengi-beyaz, faw-beyaz, samur, siyah-beyaz ya da kırmızı-beyaz olabilmektedir. Tüyleri uzun ve ipeksi olan papillon köpeklerin tüylerinin üzerinde her renkten lekeler olabilir. Kuyrukları kıvrık biçimde sırtına uzanan papillonların kulakları ise kelebeğe benzemekte ve tüylüdür. Gözleri koyu renk olan papillon köpeklerin burunları hafif sivridir. 

 

3-) Kaniş

 

 

 

 Kaniş köpek ırkının son yıllarda adını sıkça duyuyoruz. Poodle olarak da adlandırılan ve lakabı oyuncak köpekler olan bu sevimli canlılar oldukça popüler. Kaniş ırkının menşei tam olarak bilinmese de Almanya ya da Fransa kökenli olduğu düşünülmektedir.

 

Kaniş cinsi köpekler oldukça uzun yaşayan bir ırktır, ortalama ömürleri 15 ile 20 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Kanişler sevimli görünümünün yanı sıra oldukça akıllı köpeklerdir ve en zeki köpek listesinde başlarda yer alırlar. Kanişler üç farklı boya ayrılırlar; standart kaniş, minyatür kaniş ve oyuncak kaniş.

 

· Standart kanişlerin ortalama ağırlıkları erkeklerde 20 ile 32 kilogram arasında, dişi kanişlerde ise 20 ile 27 kilogram arasında değişiklik göstermektedir. Standart kanişlerin boyutları ise erişkinliklerinde 38 ile 62 santim arasındadır.

 

· Minyatür kanişlerin ortalama ağırlıkları 7 ile 8 kilogram arasında değişmekte, erişkinliklerinde boyutları ise ortalama 30 santim kadar uzamaktadır.

 

· Oyuncak kanişlerin ortalama ağırlıkları 2,5 ile 5 kilogram arasında değişmekte, erişkinlik dönemlerinde boyutları ise ortalama 26 santim kadar uzamaktadır.

 

Kanişlerin en belirgin fiziksel özelliklerinin başında tüylerinin kıvırcık olması gelir. Sert tüy yapısı siyah, kızıl, gri, siyah-beyaz, krem, gümüş, samur, kahverengi ya da kayısı rengi olabilir. Kanişlerin göz rengi çoğunlukla koyu renklidir ancak koyu amber rengi göz rengine sahip kanişler de görülmektedir.

 

 


 

 

4-) Shih Tzu

 

 

 Shih tzu köpek ırkı birçok hayvan sever tarafından ilgi gören küçük köpek ırkları arasında bulunan süs köpekleridir. Boyutu oldukça küçük olan shih tzu köpek ırkı, boyuna göre fazlasıyla dayanıklıdır. Birçok insanın ilk gördüğünde bir daha dönüp baktığı, görünümüyle oldukça ilgi gören shih tzu köpekler ülkemizde ve dünyada oldukça popüler süs köpekleridir.

 

 Shih tzu ırkı köpeklerin ortalama yaşam süresi 11 ile 14 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Yetişkin shih tzu köpeklerin ortalama ağırlıkları 4 ile 7 kilogram arasında değişirken, yetişkinliklerinde boyutları ise 20 ile 28 santimetre arasında büyümektedir.

 

5-)Chihuahua

 

 Chihuahua köpek ırkı dünyanın en en küçük köpekleri arasında ilk sıradır ve adını Meksika’nın en büyük eyaleti olan Chihuahua’dan almıştır. Chihuahua köpeklerin kökeni oldukça eskiye dayandığı düşünülmektedir, Meksika’da vahşi doğada yaşadığı ve ilk insan topluluklarından olan Toltekler tarafından evcilleştirildiği varsayılmaktadır.

 

 Chihuahua köpeklerin ortalama ömürleri 12 ile 16 yıl arasında değişiklik gösterir. Ancak beslenmesine ve sağlığına özen gösterildiğinde 20 yıl rahatlıkla yaşayabilmektedirler. Boyutları en fazla 13 ile 25 cm uzayan chihuahua köpek ırkının ortalama ağırlıkları 500 gram ile 3,5 kilogram arasında değişiklik göstermektedir.

 

 Chihuahua köpeklerin en belirgin özellikleri küçük köpek ırkı olmalarıdır. Elma biçiminde kafası ve küçük çıkık burnuyla dikkat çekerler. Yuvarlak, büyük, koyu kızıl kahve ya da açık sarımsı renkte gözleri vardır. Kulakları her zaman diktir. Kuyrukları orak şeklinde olan şivava köpeklerin tüyleri uzun ya da kısa olabilmektedir. Boyutuna göre oldukça kaslı bir yapıya sahiptirler ve açık kahve, sarı, kestane rengi, gümüş rengi, çelik grisi başta olmak üzere hemen hemen her renkte chihuahua köpek ırkı bulunmaktadır.

 


 

6-) Yorkshire Terrier

 

 

 Yorkshire Terrier köpekler, boyutu küçük kişiliği büyük karakterleriyle tanınırlar. Ülkemizde ve dünyada oldukça popüler olan bu köpek ırkı "Yorkie” olarak da isimlendirilir. En küçük köpek ırkları arasında ilk sıralarda bulunan Yorkshire Terrier cinsi köpekler insanlarla oldukça iyi anlaşırlar. Ortalama ömürleri 12 ile 15 yıl arasında süren Yorkie cinsi köpeklerin erişkinliklerindeki ortalama boyu ise 15 ile 18 cm arasındadır. Erişkin bir Yorkshire Terrier köpek ortalama 3 ile 4 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olacaktır.

 

 

 Yorkshire Teriyeri cinsi köpeklerin en belirgin fiziksel özelliği tabii ki küçük köpek ırkları arasında bulunması. Bu küçük ırk köpeklerin tüyleri uzundur ve adeta tüm tüyleri ipek kumaşından üretilmiş gibidir. Tüyleri gövde ve kuyrukta çelik mavisi renginde iken diğer bölgelerinde ten rengidir. Bu köpek ırkında tüy rengi değişiklik göstermez, tüm Yorkshire Terrier köpeklerde tüylerdeki renk dağılımı aynıdır.

 

 

 Yorkshire Terrier cinsi köpekler apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Ailenize kolaylıkla uyum sağlayabilecek olan bu minik köpekler sahibine bağlığıyla ünlenmişlerdir. İnsanlarla birlikte zaman geçirmekten oldukça hoşlanırlar. Ev hayatında oldukça hareketli olan Yorkie’lerin enerjileri kolay kolay tükenmez ve bütün gün evde oradan oraya koşabilirler. Yorkshire köpekler yalnız kalmaktan çok hoşlanmazlar ve evde uzun süre yalnız kaldıklarında havlama eğilimleri olabilir.

 

 Bu küçük köpekler boyutlarının asla farkında değildirler ve başlarını sürekli belaya sokabilirler. Küçük boyutuna rağmen gördükleri her köpeğe kafa tutmalarıyla ünlenmişlerdir. Bu nedenden ötürü Yorkshire Terrier köpekleri gezdirirken mutlaka tasma kullanmalı, başka bir köpekle karşılaştıklarında başlarını belaya sokmamaları için dikkatli olmalısınız.

 


 

 

 

7-) Pekinez Köpek

 

 

 Pekinez köpek ırkı ya da Pekingese köpekler boyutunun küçüklüğü ve sevimliliğiyle popüler olan süs köpekleridir. Küçük ırk köpekler arasında yer alan pekinez köpek cinsi uzun tüyleri ile de dikkat çekmektedir. Pekinez köpeklerin ortalama yaşam süresi 12 ile 15 yıl arasında değişebilir. Yetişkinlik dönemlerinde pekinez köpeklerin ortalama ağırlıkları 3,2 ile 6,4 kilogram arasında değişiklik gösterirken, yetişkin bir pekinez köpek 15 ile 23 santimetre arasında büyümektedir.

 

 Köpeğinizin bakımı için gerekli köpek maması, köpek kıyafetleri, köpek yatağı, mama ve su kabı, köpek tasması gibi ihtiyacınız olan tüm köpek eşyaları çeşitlerini online petshop mağazamız Petza.com.tr'den orijinal ürün garantisi, hızlı kargo gönderimi, kapıda ödeme seçeneği, uygun fiyat avantajıyla satın alabilirsiniz.

 


 


 

İlginizi Çekebilir : En Güzel Köpek İsimleri


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.